蓝剧场

BLUE THEATRE

Completed

Client

Western Academy of Beijing

Location

Beijing

Size
500 sqm
Design team
Karin Hepp, Erica Borsa, Frannie Yuan
Photographer
Xia Zhi

The Western Academy of Beijing has been revitalizing its various facilities, the Blue Theatre being one such part of this rejuvenation process. The name of the space – the Blue Theatre – was set, but the pre-existing interior did not refer to it. Taken from a children’s book called “The Rainbow Fish,” the epithet alludes to a story where a beautiful fish gives his scales away to other fish as a sign of friendship.
Following this parable, we at anySCALE created an array of colorful fish scales for the theatre’s inner walls. Besides this addition, our engineers gave special attention to the technical aspects of the project. In particular, the theatre’s acoustics were restructured. By reintegrating the sound absorbing and sound reflecting materials on the walls and ceiling, the sound projection of the stage was greatly enhanced, thereby creating a much more enjoyable viewing experience for the audience.



北京京西学校一直致力于持续改造及翻新校区内的多种设施,蓝剧场也正是改造规划中的区域之一。虽然剧院取名为蓝剧场,但是其改造前的室内设计风格与此名称并无实际关联。剧场的名字来源于绘本故事《我是彩虹鱼》中,一条美丽的鱼把五颜六色的鱼鳞片赠给了海洋中的其他鱼,从而收获友谊的故事。这个故事的寓意是想传达给孩子们,给予是一种幸福,给予是一种快乐的道理。
汲取了这个寓言故事的灵感,anySCALE设计团队将五彩斑斓的鱼鳞片设计引用在蓝剧场的室内墙面上,给人置身于海洋深处的奇幻想象。除此之外,工程师们在这个项目的技术层面上也花费了一番心血,尤其是对剧场噪音控制系统的整体改造和架构重塑;通过在天花及墙面上整合运用吸音降噪材料来削弱声反射,亦对舞台的声音投射作了重点处理,为观众创造更为愉悦舒心的视听体验。