潘石屹公社影展

Mr Pan’s Room, The Commune

Completed

Client

Pan Shiyi

Location

Beijing

Size
200 sqm
Design Team
Andreas Thomczyk
Photographer
Xie Yun

Known more commonly as the co-founder and chairman of SOHO China, Pan Shiyi is also a talented photographer whose works are now displayed permanently at a space earlier used as an exhibition room by Zaha Hadid Architects. Housed adjacent to a twin room (designed by anySCALE) near the reception at SOHO’s Commune at the Great Wall, the all-black room was redone to look similar to the other room and create a warmth that suits the essence of Mr. Pan’s striking photographs. 
The entryway to the room at the staircase features a highlight spot for photography, a small screen playing footage of Mr. Pan in action, and embedded text laying out Mr. Pan’s perspectives on the art. The long and narrow room was divided into two areas using three hanging panels that act as a barrier and additional surface area to put up photos. 
Visual focus is kept on artworks with a dark marble floor and lighting coming only from pin spotlights on the ceiling. The walls were segmented at a height of 3m to include ledges that were fitted with hidden light strips to lend some definition to the space.



身为SOHO中国的董事长及联合创始人,潘石屹先生亦是一位才华横溢的摄影师。其摄影作品被SOHO长城脚下的公社列为永久馆藏,收藏空间曾经被用为建筑大师扎哈·哈迪德的建筑展览空间。此次设计的空间位于SOHO长城脚下的公社酒店接待台的一侧,另一侧的酒店艺廊设计同样来自anySCALE。
原本全黑的展厅通过设计师的重新打造,其风格与其它房间形成统一,暖色调的融入与结合,亦将潘先生夺人眼球的摄影作品衬托得更为显著,令作品自身与空间环境相互呼应、相得益彰。位于楼梯旁边的展厅入口是整个影展空间的焦点,小小的屏幕通过影像的方式记录下潘石屹先生摄影创作的过程轨迹,搭配讲述其艺术观点的文字,加深了观者对其艺术作品的解读与领悟。
从天花悬挂下来的三块展示板将原本狭长的空间切分为两个区域,并为空间增加了更多展示面。深色大理石地面与仅来自天花上的射灯光源,巧妙的将观者的视觉焦点聚集在艺术作品自身。墙面在三米高的位置作了色彩分隔,深浅的墙面对比加之隐藏灯带塑造的间接光源,将空间进行了另一个层面的勾勒与定义。