复调

Polyphony

Completed
April 2016
Client

Polyphony

Location

Beijing

Size
170 sqm
Design team
Andreas Thomczyk, Vivian Zhang, Tina Tian
Photographer
Xia Zhi

Located in the trendy, commercial expat area of Sanlitun, Polyphony is a collector’s heaven. This unique shop is the passion project of a classical musician with a love for collecting limited edition vinyl and Marvel comics. With a family background in steel manufacturing and Apple as his role model, perfect quality is a must. Every detail was rigorously tested with only the best materials and finishes employed. The space sports Erco lights, a Bolon floor and wall material by Kvadrat.
The interior design is clean-cut, bright and with crisp details. At 170 square meters anySCALE used the small footprint to their advantage, creating two simple, custom made display walls; one for the comics and one for the records. The comic wall displays 150 comics at a time, using a custom-made, pivoting acrylic display case. The limited edition records are suspended, 50 at a time, in front of a sepia tinted glass using four stainless steel clips to hold each one in place. The sepia colour is repeated in the fabric for the two listening booths, where customers can book an appointment to sample a record. The colour was chosen for it’s vintage feel and adds a warm touch to the otherwise white environment.



复调,这个收藏者的天堂位于外籍商务人士聚集的三里屯繁华地段。这个独一无二的店铺是一个古典音乐家对限量版黑胶唱片和美国Marvel漫画收藏极度痴迷和热爱的结晶。拥有着钢铁制造的家族背景,并将Apple作为其事业榜样,讲求品质的完美对他而言成了理所应当的必要条件。
空间内部的所有细节只用最好的材质及饰面,经过反复推敲及测试。欧科(Erco)的灯具,波龙(Bolon)地毯,以及Kvadrat的墙面布料在空间中诉说着自己的语言,创造出独特的流动感。
店面室内设计风格简洁利落,明亮清新,亦兼具令人玩味的细节巧思。anySCALE将这一仅170平米的狭小驻足空间化腐朽为神奇,通过两面简单有质感的定制展示墙将其个性完全彰显出来:一面漫画墙和一面唱片墙,交相呼应,相辅相成。漫画墙能够同时展示150本不同的漫画书籍,考虑其功能及美观性,设计师为其量身定制了嵌入式可旋转的亚克力展示盒。另一侧,50片限量版的老唱片通过四个不锈钢精致钢夹固定在茶色的夹胶玻璃前方,宛若悬浮在墙面上一般,极为震撼。茶色色调也同样衍生运用在展示墙背后的两间试听室的墙面布料上,顾客能够在这里预约试听样片,感受音乐带领你进入的别样世界。颜色的选择是为了切合于店面复古的感觉和情调,亦为相对白色冷酷的大环境增添一丝温情。